Domowa granola to doskonały pomysł zarówno na śniadanie, jak i przekąskę. Warto więc przygotować jej więcej, by mieć ją zawsze pod ręką. W przeciwieństwie do tej kupnej, tutaj dokładnie wiemy, co jest w składzie. Suszone owoce, orzechy, zboża. Taka mieszanka z dodatkiem mleka lub jogurtu to wspaniała dawka energii na cały dzień.
Dziś zatem przedstawimy uniwersalny przepis na domową granolę.
Domowa granola – jak przygotować?
Składniki na 8 porcji:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka suszonych owoców: rodzinki, żurawina, kokos, jabłko itp.
- 2 szklanki orzechów i nasion: włoskie, laskowe, ziemne, migdały, siemię lniane, słonecznik, sezam
- szczypta soli
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
- orzechy grubo siekamy, nasiona możemy uprażyć na suchej patelni
- wszystkie suche składniki (poza owocami) mieszamy w misce
- dodajemy miód, mieszamy i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia
- pieczemy pół godziny w 150 st.; co 10 min lekko mieszamy, by się nie przypaliła i ładnie zarumieniła
- po wyciągnięciu granoli, pozwalamy jej ostygnąć
- przekładamy do miski, dodajemy owoce i mieszamy
- granolę należy przechowywać w szczelnym pojemniku
- podajemy z jogurtem lub mlekiem
Taka granola jest zdrowy i ciekawym zamiennikiem dla zwykłych płatków zbożowych lub płatków śniadaniowych, jakie znajdziemy w sklepie. Sami możemy dobierać sobie dodatki i nawet stworzyć kilka rodzajów granoli, po które będziemy sięgać zależnie od własnych preferencji. Ciekawym dodatkiem, zwłaszcza zima, jest żurawina lub jagody goi, które mają dużą dawkę witaminy C.
Jest to niezbędna witamina na zimowy czas. Dzięki niej wzmocnimy swoją odporność i nie damy się żadnym przeziębieniom.