Chcesz sprawić radość drugiej połówce i przynieść jej śniadanie do łóżka, a nie masz zbyt dużych umiejętności kulinarnych? To danie idealnie nada się na leniwy poranek lub podziękowanie bliskiej osobie, zanim pójdzie do pracy. Doskonale dopasuje się do porannej kawy lub gorącej herbaty. Bez problemu przygotujesz je w 10 minut, a uroczy wygląd zaskoczy obdarowanego.
Składniki na tę potrawę prawdopodobnie masz już w lodówce, dlatego nie marnuj ani chwili, tylko zacznij gotować!
Jak przygotować parówki w kształcie serc z jajkiem?
- Natnij parówkę wzdłuż długości, zostawiając nieprzecięty fragment na końcu. Zawiń ją do zewnątrz i zabezpiecz wykałaczką, która utrzyma całość w kształcie serca. Powtórz czynność ze wszystkimi parówkami, które zamierzasz przygotować. Na jedną osobę polecamy dwa wykonane w ten sposób serduszka.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni, najlepiej olej roślinny lub masło. Następnie umieść parówkę na patelni i odczekaj około minuty. Obróć parówkę i ostrożnie wbij w jej wnętrze jajko. Możesz podczas tej czynności docisnąć ją lekko do patelni, aby jajko się nie wylało. Dodaj pieprz oraz sól do smaku.
- Zdejmij parówki z patelni i posyp szczypiorkiem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuje ze świeżymi warzywami pokrojonymi w plasterki, pieczywem oraz keczupem.
Takie śniadanie można przygotować bardzo szybko, a bliska nam osoba z pewnością je doceni. Prezentuje się ono doskonale, a jego smak można modyfikować według własnego uznania. Dodatek musztardy lub ostrej papryki doda mu charakteru, a udekorowanie talerza sałatą upiększy całość.