Wszelkiego rodzaju słodkości zwykle najlepiej smakują wtedy, gdy są robione samodzielnie, w oparciu o tradycyjne starodawne receptury. A o dziwo nawet taką chwałę śmiało można samemu sobie wykonać. Zamiast kupować ją w sklepie i godzić się na to, by chałwa skład nie był idealny, lepiej przejąć nad nim pełną kontrolę i oprzeć go na samodzielnie komponowanych składnikach, którymi nie musi być ani cukier, ani syrop glukozo-fruktozowy, ani inne mało korzystne dodatki.
O domowej chałwie – smaczna i prosta
Domową pyszną chałwę wykonuje się w najprostszej wersji wyłącznie z samych nasion (na ogół nasion sezamu, rzadziej nasion słonecznika), dość dużej ilości naturalnego miodu o płynnej konsystencji (jeżeli używa się gęstego należy go wcześniej rozpuścić) oraz opcjonalnie dosłownie paru kropel naturalnego aromatu waniliowego. Takie słodkości domowe są lepsze niż tradycyjne słodycze – dlaczego? Sprawdź tutaj: https://www.kcal.pl/co-warto-wiedziec-o-slodyczach/. Oczywiście nasiona przeznaczone do przygotowania chałwowej masy muszą zostać odpowiednio przygotowane. Zaleca się je uprażyć, poddając je obróbce termicznej na suchej i mocno nagrzanej patelni, na której należy je przytrzymać dosłownie przez kilka minut, by zapewnić sobie ich apetyczną chrupkość i wyjątkowy aromat oraz prażony posmak. Chałwa skład to także miód, który należy dodać bezpośrednio do ostudzonych i zmielonych na gładką masę ziaren, by na samym końcu uzupełnić wszystko aromatem waniliowym i raz jeszcze zagnieść masę, tym razem robiąc to ręcznie.
Przygotowana w ten sposób chałowa masa od razu może zostać odpowiednio uformowana. Najwygodniej podzielić ją na kilka mniejszych porcji i każdą z nich ukształtować na niewielką bryłkę, przypominającą niewielkiego sezamowego batonika. Bazowy przepis na chałwę można dowolnie urozmaicać. Wspaniały smak ma chociażby jej wersja czekoladowa, która jest banalnie prosta w przygotowaniu, bo wymaga jedynie niewielkiego dodatku kakao albo też rozpuszczonej czekolady, najlepiej tej gorzkiej. Każdą przygotowaną chałwę zaleca się przechowywać w lodówce. Dzięki temu przez długi czas zachowa świeżość i będzie nadać się do spożycia.