Wakacje to idealny czas na spróbowanie kilku nowych, wegetariańskich dań. Wiele pysznych warzyw jest obecnie u szczytu sezonu i możemy zakupić je w sklepach w bardzo korzystnych cenach. Warzywa są również w sezonie szczególnie smaczne, tak jest na przykład w przypadku cukini.
To idealna okazja na wypróbowanie wegetariańskich cukini faszerowanych kaszą jaglaną
Potrzebne składniki:
- 3/4 młode cukinie
- woreczek kaszy jaglanej
- 1 średniej wielkości papryka, najlepiej czerwona bądź żółta
- średnia cebulka
- Kilka łyżek oliwy z oliwek
- passata pomidorowa lub puszka krojonych pomidorów
- czosnek (w zależności od upodobania- 1 do 3 ząbków)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka: słodka, wędzona i ostra, oregano, kurkuma, kumin, mielone ziarna kolendry,
- opcjonalnie: ser do posypania.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Cukinie myjemy i przecinamy na pół, nie musimy odkrawać końcówek. Za pomocą łyżeczki bądź innego narzędzia wydrążamy z cukini środek- jeśli warzywo nie było zbyt młode i ma spore pestki lepiej nie dodawać ich do farszu, jednak jeśli środek jest jędrny i nie ma pestek odkładamy go do miseczki w celu dalszego wykorzystania. Wydrążoną w taki sposób, aby zostało około 0,5/ 1 cm miąższu cukinię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Następnie możemy przystąpić do przygotowania farszu. Kaszę jaglaną gotujemy (warto ją wcześniej podprażyć) a cebulkę, czosnek, paprykę i wydrążony z cuknii środek podsmażamy na oliwie wraz z przyprawami.
Gdy warzywa się podsmażą dodajemy do nich pomidory oraz ugotowaną kaszę. Gotowym farszem nadziewamy podpieczone cukinie i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15/20 minut. Kilka chwil przed końcem pieczenia można je dodatkowo posypać serem, jeśli go spożywamy.
Smacznego:)
Bardzo pyszny przepis. Warto jeść więcej kaszy jaglanej