Oto przepis na najlepsze, wegetariańskie placki z cukinii. Obecnie w sklepach i na targach możemy dostać pyszną, młodą cukinię, która idealnie nadaje się do przygotowania tej potrawy.
Placuszki z cukinii – jak przygotować?
Potrzebne składniki:
- 3/4 młode cukinie lub 2 większe,
- średniej wielkości cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 plasterki żółtego sera lub 50 g parmezanu
- mąka- około 3 łyżki,
- oliwa,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilii, słodka papryka, odrobina cukru.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy na 200°C. Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Można do tego celu użyć również robota kuchennego, na przykład thermomixa lub kenwooda. Startą cukinię należy porządnie nasolić, aby wyszedł z niej nadmiar wody. W międzyczasie, gdy cukinia przechodzi solą możemy drobno pokroić cebulkę i czosnek, a także skroić lub zetrzeć ser. Gdy woda wyjdzie z cukinii musimy dokładnie ją odcisnąć, a następnie w misce połączyć ją z wcześniej posiekaną cebulką, czosnkiem, serem i przyprawami. Do masy dodajemy również odrobinę oliwy- około 1 łyżkę- i wbijamy 2 jajka. W zależności od tego z jakim powodzeniem udało nam się wycisnąć soki z cukinii, ilość mąki jakiej będziemy potrzebować może trochę się różnić. Polecam zacząć od 3 płaskich łyżek i w razie potrzeby dokładać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po wymieszaniu składników ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i formujemy z niego średniej wielkości placki. Pieczemy do złotego koloru, przez około 20 minut.
Placuszki świetnie smakują podane z domowej roboty sosem tzatziki oraz w towarzystwie świeżego pomidora. Będą również smacznym dodatkiem do smażonego w marynacie tofu.
Smacznego!